Saturday, 18 May 2013

First Love? Kisah Cinta Saya

Assalamualaikum
Hi peeps ! :D 

Selamat pagi ! 

first love? cinta pandang pertama? siapa pernah merasai?
aku bet ! semua mesti pernahkan?
kekadang aku percaya pasal first love kekadang aku tak percaya.
first love tak bermaksud orang tu kekal dengan kita sampai bila-bila.
disini aku nak ceritakan tentang dunia percintaan aku.
maybe it's long, kalau tak sanggup sila beredar sekarang :*

here, enjoy !

first love aku time darjah 3 rasanya, perh ! kecik-kecik da pandai !
hahaha ! 
chill la ! kata cinta monyet.
time kecik-kecik mana tau persaan sayang,cinta tu kan?
benda alah ni berpanjangan sehingga aku darjah 6 dan terlerai tanpa sebarang tanda atau kata-kata. 
aku tak tau sebenarnya aku ni siapa dia dan dia siapa aku. 
weyh! time tu kecik lagi, aku tak masukkan benda ni semua dalam otak aku.
tak penting. cuma perasaan jeles je bila member-member aku dekat dengan dia. siapa tak jeleskan? tapi jeles aku cuma bertahan 5 minit je. haha ! 
come on la ! ni echa la, apa kes jeles lama-lama.

tapikan, kaurang rasa ni first love ke? aku rasa macam tak je. haha! sebab aku tak rasa apa-apa bila semua ni over. macam nothing happen.
even sekali-sekala teringat dengan dia tapi perasaan tu cuma setakat kawan je. 

yang aku rasa betul-betul first love ialah sekarang. semasa aku di tingkatan 4, tetapi cinta monyet tetap cinta monyet >_<
aku couple dengan dia cuma bertahan 3 bulan lebih.
aku mengaku, ni paling lama. *yang kat atas tu tak dikira*
selama ni kalau aku couple pun paling lama dua tiga minggu.
haha ! dan yang selalu minta putusnya aku.
jahatkan? tapi nak buat macam mana, aku tak suka terikat.
sepanjang 3 bulan lebih aku bersama dia aku rasa macam-macam perasaan.
sakit,sayang,benci dan sebagainya.
aku belajar tu semua dari pengalaman aku yang ni.
pengorbanan yang penting.
aku tak tau, aku sanggup korban perasaan aku sebab nak jaga hati dia.
korban masa aku sebab nak selalu dengan dia *text*
tapi kekadang dia tak perasaan and terlepas pandang semua tu.
tapi aku tak kisah sangatlah. 
dia ada masa dia, aku ada masa aku.
kita pun perlukan privasi kan?

again, putus kali ni pun aku yang minta.
bersebab.
aku putus dengan perasaan sayang tu masih ada.
masih tebal.
aku sendiri sakit, bila aku minta.
apa sebab aku putus?
hurm, kaurang tak perlu tahu la kan? just orang yang dekat dengan aku tahu.

almost 2 weeks aku cuba untuk cari diri aku sebenar,
kekadang aku terjadi orang lain.
pendiam bukan aku.
dalam masa 2 minggu tu juga aku cuba perhatikan dia.
aku tak tau pula perasaan dia kat aku boleh hilang sekelip mata.
for sure, bila aku nampak dia mulakan dulu, aku pun buat benda yang sama.
yes, aku memang bodoh. 
sepanjang tulah aku jadi orang lain.
just sebab aku nak tarik perhatian dia.
bodoh kan?
semakin lama aku yang sakit. luka kat hati aku makin dalam.
aku tak nak fobia dengan cinta,
jadi aku ambil langkah untuk surrender.
aku perlu move on.
aku perlu lupakan dia.
aku perlu anggap dia hanya orang asing dalam hidup aku
aku perlu buang kenangan aku dengan dia.
aku unfriend dia, unfollow dia *biasalahkan?*
semua gambar dia aku delete, conversation, text dengan number pun aku delete.
aku tak nak semua ni akan down kan aku.
Ni NUR AISHAH ALIAH BINTI ZULKIFLI lah,
no one can ruin my life.
sakit , sakit juga tapi tu jalan yang terbaik untuk aku bahagia nanti mungkin?
semua yang manis akan bermula dengan pahit dulu. 
agree? 

dan seperti yang aku jangkakan, perasaan sayang aku sikit-sikit bertukar jadi benci. 
bukan salah aku.
and from now on,
aku akan jadi diri aku yang dulu.
aku bukan pemain cinta yang baik
prinsip diri aku yang dulu akan aku sematkan dalam dada.
aku dah makin fobia sejak aku mula surrender.
sekarang, aku tak akan fikir pasal cinta kepada kekasih lagi.
cukup sampai sini.
tapi crush tetap ada kay?
kita tak boleh lari dari menyukai seseorang :D 
haha! 
echa is always happening okay?
jodoh aku biar family yang pilih.
mungkin lebih baik.

itulah antara kisah cinta aku.
awak bagaimana?
nak kongsi?
sebenarnya bila kita luahkan apa yang kita rasa, dan tulis, kita akan jadi lebih free selain kita ngadu dengan Allah S.W.T
peduli apa orang nak cakap.
hak kita nak berkongsi dengan sesiapa yang kita nak kan?

aku memang tak layak nak tulis macam ni sebab aku SPM pun belum.
kan,kan?
yeah~ but benda ni memang tak lari dengan remaja sekolah kan?
jadi salah ke kalau berkongsi?
jadikan iktibar dan pemangkin semangat orang lain
*katanya*
haha! 

MONDAY ! Wait for me ! I will be the old Echa yang suka sakat orang :D 

guys, doakan yang terbaik untuk aku okay?
sesiapapun anda, jika anda baca entry-entry blog saya, saya sayang awak !

for those yang terasa hati dengan entry-entry saya, saya minta maaf okay?
niat bukan untuk menyakitkan hati, tapi hanya untuk berkongsi.

for those yang tak suka, minta anda jangan lawat blog saya lagi. kehadiran anda tidak diperlukan. :*

for those yang suka, kasi like sikit! >_< jadilah pembaca tegar blog yang tak seberapa ni ya? love you lah !

DONE ! penulisan ini akan terhenti hingga sini.
segala ketelanjuran harap dimaafkan.
sila datang lagi :)

sekian terima kasih,
Waalaikumusalam






Monday, 13 May 2013

Ada apa dengan CINTA?

ASSALAMUALAIKUM
HEY !



See the tajuk? CINTA? ada apa dengan CINTA? 
Kita boleh klasifikasikan CINTA ni kepada beberapa jenis.

1. Cinta kepada ALLAH

Cinta kepada Allah? macam mana tu? maksud cinta kepada Allah bukanlah hanya kita lafazkan sahaja. Kalau betul kita cinta kepada Allah, tujukkan. macam mana nak tunjukkan? EASY :D AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR , lakukan perintahnya dengan sepenuh jiwa, tinggalkan larangannya, dekat pun jangan. nak buat dosa? tak susah :) nak buat pahala? tak susah juga.
nak dosa? senang ~ tak yah tutup aurat, ngata orang lain, ambil gambar yang tidak menutup aurat post dekat Facebook , Twitter atau apa sahaja lama sosial sekarang, dosa berjalan selagi gambar kita jadi tatapan orang bukan mahram. 
PEREMPUAN ! 
Ingat, SEHELAI rambut kita dilihat oleh orang bukan mahram,
70 000 TAHUN kita di neraka. setahun dia akhirat bukan macam setahun di dunia ya?
1 hari di akhirat = 1 000 hari di dunia.
Perempuan yang masuk neraka akan menarik 2 orang lelaki:
1. ayah
2. adik beradik lelaki
3. suami
4. anak kandung lelaki.
beratkan hukumannya? tapi nak buatnya bukan susah pun.
cuaca kat Malaysia memang panas, tetapi dekat akhirat esok lagi panas. berganda-ganda panasnya kalau di neraka.

"Tu dekat akhirat, lain cerita. sekarang dekat dunia."

Astarghfirullahalazim. geleng kepala aku dengar orang cakap macam ni. akhirat dengan dunia ada kaitannya. dunia adalah pentas lakonan, akhirat adalah hari penentu, syurga adalah hadiah yang terbaik dan neraka? adalah hadiah yang semua orang taknak tapi tulah yang ramai orang akan dapat.

Cinta Allah? lakukan suruhannya. hanya dengan cakap "Saya sayang Allah" tapi masih lakukan larangannya. apa erti sayang tu? apa erti cinta tu?
cinta Allah adalah yang kekal dan hakiki. membawa kita ke pintu syurga Insha-Allah. 





2. Cinta kepada Rasullah

macam pula nak cinta kepada Rasullah? sama. kita kena tunjuk yang kita betul-betul cinta dan sayang kepada Rasul kita. kita ikut ajarannya. ikut sunnahnya. ikut caranya. berdoa untuknya. banyak cara yang kita boleh lakukan untuk menunjukkan yang kita sayang kepada Rasullah. 
"Saya Sayang Rasullah"
tapi kita tak pernah ikut sunnahnya. kita lupa padanya. apa erti sayang tu?




3. Cinta kepada manusia

hurm, kat sini pun kita boleh kategorikan juga.

a) Cinta kepada IbuBapa
b) Cinta kepada Keluarga
c) Cinta kepada sahabat
d) Cinta kepada kekasih

cinta kepada ibu bapa, keluarga.
apa yang boleh kita cakap kat sini? sayang keluarga bukan bererti kita gadaikan mereka. sayang mereka bukan bererti kena ikut semua perintahnya yang melanggar syariat Islam. zaman sekarang zaman teknologi. semua sanggup buat apa sahaja untuk mara. kekadang sanggup korabankan keluarga untuk kepentingan sendiri bila tanya sebab, dijawab "sebab saya sayang keluarga saya." no! ni bukan cara kita sayang kepada keluarga kita
sayang kepada keluarga, kita perlu hormat mereka. beri mereka perhatian. sayang mereka sepenuh hati. letakkan mereka tempat ke4 selepas ibu bapa. 

ibu bapa? sepasang manusia yang pengorbanannya terlalu banyak untuk seorang anak. jasanya tak minta dibalas, hanya minta anaknya menghargai mereka, hormat mereka dan sayang mereka seperti mereka sayang anaknya. itu sahaja yang dipinta oleh ibu bapa. mereka tak minta di balas dengan kemewahan. mereka cuma manhu kita jadi yang terbaik dan soleh/soleha. mereka mahu seorang anak yang boleh mendoakan mereka bila mereka tiada nanti. itu sahaja yang mereka minta. tak banyak da tak berat. apa erti kemewahan kalau bila ibu bapa kita mati nanti kita tak dapat jadi imam untuk jenazah mereka? kita tak boleh nak baca yassin untuk mereka? kita tak boleh sedekah al-fatihah setiap hari untuk mereka. apa makna semua kemewahan yang kita bagi? tak makna langsung. 

cinta kepada sahabat.
tak banyak benda aku boleh ulas. entry sebelum ni aku da pun cakap pasal sahabat. just rujuk ya?



cinta kepada kekasih.

CINTA TAK MENGHALALKAN YANG HARAM

faham tak apa yang aku maksudkan? cinta anak remaja zaman sekarang, semuanya dusta. mudah sangat mereka menghalalkan yang haram atas dasar cinta. menyerahkan maruah kepada orang yang belum tentu menjadi hak kita. cinta kepada sesorang bukan bermaksud kita perlu mengikat dia dengan satu ikatan yang tak sah seperti "couple". kalau belum waktunya, kita ikat orang yang kita sayang dengan doa. doa kepada Allah semoga si dia menjadi jodoh kita. kalau Allah izinkan, si dia lari hingga ke benua Afrika sekalipun dia tetap kita punya. jika Allah tak izinkan, ikat dan kurung dia dalam sebuah bilik pun dia tak akan jadi milik kita.
Jodoh kita sudah ditentukan di arash lagi.
kita hanya perlu berusaha mencarinya.
tapi remaja, bukan sekarang anda mencari cinta seorang manusia. cuba untuk capai cita-cita, bangga kan mak bapa dulu baru kita cari cinta. Insha-Allah cinta manusia akan datang sendiri. 
masalah remaja sekarang selalu berpunca dari cinta manusia kan?
kita perasan tak?
kebanyakkan orang yang bunuh diri tu bukannya stress sebab belajar, tapi stress dan kecewa sebab cinta. 
sia-sia sahaja hidup kalau kita lukakan diri kita hanya untuk seorang lelaki/perempuan.
bodoh

kita hanya boleh cinta kepada suami/isteri kita SAHAJA
bila dari awal kita sudah cinta ramai orang,
suami/isteri kita nanti dapat sisa cinta kita sahajalah?
how pity are they :'(

Allah kurniakan kita akal untuk berfikir, dan orang-orang yang baca ni aku rasa dah cukup dewasa nak tahu baik buruk sesuatu benda tu. da besarkan?



begitulah sedikit sebanyak pasal cinta yang aku tahu. cinta bukanlah hanya melafazkannya, cinta harus kita tunjuk dengan cara yang betul. cinta pada orang yang betul, insha-Allah orang tu akan bawa kita ke jalan Allah :D


segala kecacatan dalam penulisan ni aku minta maaf. bidang penulisan bukan bidang aku. aku menulis untuk suka-suka dan melontarkan pendapat aku.
ketidaksukaan anda terhadap penulisan saya amat dikesali.
Yang baik boleh kita jadikan teladan yang tak baik kita jadikan sempadan.
sampai sini sahaja entry aku kali ni.
sekian terima kasih.


NIKMAT CINTA SELEPAS KAHWIN






~ ISLAM itu MUDAH ~

Waalaikumusalam :D







Sunday, 12 May 2013

SAHABAT

Assalmualaikum.
Hye !

Sudah berkurun tidak ku update ini site. Macam Tyyra pernah cakap, aku kalau buat blog ni macam hangat-hangat taik ayam je. Mula-mula tu excited la nak menulis apa semua, last-last aku akan lama tak update.
Bukan apa aku buzy dan aku tak ada idea sangat nak menulis walaupun hidup aku penuh cerita. Chewah! haha.

Kali ni aku ada cerita sedikit untuk jadi santapan. Entri agak panjang. Kalau takut membuang masa sila pangkah ya?

Tentang SAHABAT




Aku tahu dalam dunia semua orang ada sahabat atau kawan. Remaja sekarang suka cakap BFF shortform untuk BEST FRIEND FOREVER.
Aku tak layak untuk cakap tentang SAHABAT sebab aku sendiri bukan kawan yang baik. Aku sendiri selalu sakitkan hati kawan aku. Aku sendiri banyak bawa masalah dekat kawan-kawan aku. Tapi, aku masih ada hak untuk menyatakan apa yang aku rasa. Lagipun ini kawasan aku.

Bagi aku, kawan ni banyak peranan dia. Kawanlah orang yang paling rapat dengan kita selain dari keluarga kita. Tapi memang tak boleh disangkalkan, sesetengah orang lebih rapat dengan kawan dia sendiri dari family, golongan ni adalah golongan majoriti. Masa kita lebih banyak dengan kawan. 

Peranan kawan yang paling penting bagi aku adalah saling menasihati. Bila kawan kita ada buat salah kita perlu tegur. Bawa dia ke jalan yang baik. Tegur cara baik. Kita ni cuma manusia biasa. semua orang buat kesilapan. Cuma kita nampak tak nampak sahaja. Kepada kawan yang ditegur pula jangan terlalu sensitif, cuba untuk hadam nasihat dengan baik. Jangan disebabkan kawan tu menegur atau menasihati kita, kita tengking dia, marah dia dan kita sebut semua aib dia. Ingat ! sekali kita buka aib orang, Allah akan buka aib kita lagi besar dari orang yang buat tu. Kalau kawan tegur jangan pula kita cakap 

"Alah, kau cakap orang. kau pun sama je. Perfectkan diri kau dulu baru kau cakap dengan aku."

 Seriously, I don't likes this type of person. Dia da buat kawan dia kecil hati. Dia tak fikir perasaan kawan dia langsung. Aku tahu jawapan kaurang apa 

"Alah, orang tengah marah semua keluar." 

Orang kalau beriman dia akan tahan marah dia dan cuba untuk fikir apa yang kawan dia cakap dengan teliti. Lagipun tahan marah akan mendidik kita untuk bersabar dan sabar itu SEBAHAGIAN dari iman. Orang yang macam ni jenis orang yang nak ada orang yang betul-betul perfect yang menasihatkan dia. Ingat ya, hanya Rasul dan Nabi sahaja yang bersifat maksum. Bebas dari dosa. Kalau nak tunggu orang yang betul-betul perfect tergur kita memang sampai akhirnya kita tak berubah. Sebabnya takde orang yang nak tegur kita sebab diaorang semua tak perfect. Kita semua pun fahamkan maksud "NOBODY PERFECT" tapi kenapa masih ada yang pertikaikan kalau orang tu menegur?

Cakap pasal menegur, kenapa harus pertikaikan orang yang menegur kita? Sejahat mana pun manusia tu dia masih ada HAK untuk menegur. Masa lampau seseorang bukan ukuran siapa dia sekarang. Masa lampau adalah masa silap, masa kita masih belum sedar, kita masih jahil. Masa sekarang kita da berubah, da taubat. 

Aku selau dengar orang cakap 
"Kalau kawan dengan orang yang jual minyak wangi, kita akan bau wangi. Kalau kawan dengan orang yang buat besi baju kita akan berlubang sebab terkena percikkan api."

Aku memang tak setuju langsung ! Dah tau orang tu tengah buat besi siapa suruh duduk dekat-dekat? Siapa suruh ganggu? 

Aku sangkal kenyataan tu bulat-bulat.

Kenapa kita pula yang ikut dia? Dah tau dia tengah buat sesuatu yang tak elok kenapa biarkan? Kenapa tak ajak dia ke arah yang baik? Kenapa tinggalkan dia? Itu ke namanya kawan? I give you some story.

Dua orang kawan baik berkawan sejak kecil.Belajar sama-sama, tapi sayang salah seorang daripada diaorang bukan seorang yang pandai. Yang pandai nama dia Ali, yang kurang pandai nama dia Abu. Walau apa pun usaha yang diaorang lakukan keputusannya tetap sama. Akhirnya Ali sambung belajar dan ambil course buisness. Abu? Dia hanya duduk di rumah, tolong perniagaan keluarga. Sebab tulah satu-satunya kemahiran Abu, berniaga. Ali sebenarnya minat kedoktoran, tapi disebabkan Abu dia tukar minat. Bila Ali berjaya, Abu masih berkawan dengan Abu, Ali tak kisah apa orang cakap. Rakan-rakan buisness Ali selalu cakap "Kalau kawan dengan orang yang jual minyak wangi, kita akan bau wangi. Kalau kawan dengan orang yang buat besi baju kita akan berlubang sebab terkena percikkan api." maksudnya kat sini Abu boleh buat Ali jatuh miskin kalau dia terus berkawan dengan Abu. 

Ali hanya tutup telinga, baginya Abu adalah salah sorang yang bermakna untuk Ali. Ali sayang Abu. (bukan gay!) Abu yang selalu bagi semangat pada Ali bila Ali down time peperiksaan. Abu tak pernah tinggalkan Ali walau apa pun terjadi. Ali pun bawa Abu ke dunia buisness. Abu memang cekap. Lama kelamaan nama mereka berdua meniti di bibir-bibir ahli koprat.

Nampak tak? Indahkan persahabatan macam ni? Pengorbanan perlu dalam setiap hubungan. Cerita kat atas tu aku reka sendiri. Harap kaurang faham.
Jangan jadi LALANG yang tak tetap pendirian. Pegang teguh pada perinsip sendiri. Jangan terlalu mudah terpengaruh dengan benda tak baik. Kawan yang jahat jangan dibiarkan, ditinggalkan. Bawa mereka ke jalan yang benar.

Hurm, entri ni pun aku rasa da cukup panjang. Aku harap kaurang dapatlah pengajaran dari apa yang aku cakap. Yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan. Tapi kalau kita ni jenis yang mudah terpengaruh, jangan ada hati nak dekat dengan seorang yang tidak baik. Takut kita pula jadi rosak. Kaurang faham-faham la sendiri. Da cukup besar nak hadam apa yang aku cakap.Kekadang dalam hidup kita harus memilih. 

Dan lagi satu nak ingatkan, kalau kawan itu cuba untuk berubah jangan pernah untuk downkan dia. Bagi dia semangat. Dorongan. Itu yang dia perlukan dalam permulaan penghijarah dia. Bukan sindiran yang dia nak dengar. Jadilah seorang sahabat yang boleh di panggil SAHABAT. 

Yang baik datang dari Allah, yang ada cacat celanya datang dari diri aku sendiri. Sekian terima kasih.




Sahabat aku: 
NUR AIN AYUNI , ATHIRAH , LIYANA , AZIMAH , MAZ NADZIRAH , NUR MAISARA , YASMIN SURAYA , HAZMEERA , SHAFIQ ACAI , SYUIB , FAIRUZ , NAZIRUL , TAUFIQ , NAZRYN , ALEP , SYED

walau kat mana pun nama kaurang berada, pertama atau terakhir, kaurang tetap nombor 5 dalam hidup aku.
1. Allah
2. Rasullah S.A.W
3. Ibu Bapa
4. Keluarga 
5. Sahabat

hujung dunia sekali pun kaurang merantau, kaurang tak anggap aku kawan kaurang sekali pun. aku tetap sayang kaurang dan nama kau ada dalam hati aku, hingga hujung nyawa. 






Waalaikumusalam.

Tips soalan Agama Tingkatan 4 (SMK Dato' Sri Amar)

Assalamualaikum,

kepada sesiap yang tak tahu tajuk untuk peksa agama esok sini aku bagi tahu.
ini untuk kertas satu, Cikgu aku bagi,

Tajuk-tajuk yang masuk Peperiksaan Pertengahan Tahun 2013 (Pendidikan Islam Kertas 1)
Akidah
PEL. 10 PERKARA YANG MEMBATALKAN IMAN
PEL. 11 UNIT 1 DOSA-DOSA  BESAR
PEL. 11 UNIT 2 DOSA BESAR YANG MEMBAWA KEHANCURAN UMAT
Ibadah
Haji Semua dah belajo
PEL. 14 SEMBELIHAN
Sirah
PEL. 20 KERAJAAN KHULAFA’ ARRASYIDIN
Tokoh
PEL. 24 IMAM SYAFIE R.A (Biodata jer)
PEL. 25 IMAM AHMAD BIN HAMBALI R.A (Biodata jer)
PEL. 22 IMAM ABU HANIFAH R.A (Biodata jer)
PEL. 23 IMAM MALIK R.A
Adab
PEL. 28 AKAL CAHAYA KEHIDUPAN
PEL. 29 ADAB BERHIAS DIRI
PEL.30 ADAB MENJAGA ORANG SAKIT
PEL. 32 ADAB DITEMPAT REKREASI
selamat study :D